Deputatul PDL Ştefan Stoica şi senatorul PNL Daniel Akos Mora îşi trimit colegii în penal

17/09/2014 1:46 pm0 comments

Stefan StoicaAgenţia Naţională de Integritate a solicitat din nou Senatului şi Camerei Deputaţilor revocarea din funcţii a senatorului PNL Daniel Akos Mora şi a deputatului PDL Ştefan Bucur Stoica, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a declarat incompatibili în urmă cu mai bine de nouă luni, iar deciziile instanţei sunt definitive.

ANI a atras atenţia, într-un comunicat de presă remis miercuri, că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, şi anume revocarea din funcţie a celor doi membri ai Parlamentului. Potrivit ANI, în conformitate cz art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătoreşti constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
„Agenţia Naţională de Integritate reiterează solicitarea adresată Senatului României şi Camerei Deputaţilor, referitoare la aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a senatorului Mora Akos Daniel şi a deputatului Stoica Ştefan Bucur, ca urmare a deciziilor nr. 6289/ 2013 şi nr. 6734/ 2013, emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu consecinţa menţinerii ca legale şi temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora, precum şi ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/ 2014, potrivit căreia: „prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/ 2010 sunt constituţionale în măsura în care sintagma „aceeaşi funcţie” se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeaşi lege”.
Menţionăm faptul că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, şi anume, revocarea din funcţie a celor doi membri ai Parlamentului.
Precizăm faptul că, în conformitate cu dispoziţiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/ 2010, „(3) Neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune”. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătoreşti constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Menţionăm faptul că neaplicarea deciziilor definitive şi irevocabile emise de instanţele de judecată generează consecinţe deosebit de grave şi subminează încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie şi în statul de drept.
Ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România menţionează faptul că „Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar şi atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanţelor”, precizează ANI.
ANI a constatat că senatorul PNL Daniel Akos Mora, fost consilier judeţean de Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţine funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 15.689.344 lei cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Mureş.
La rândul său, deputatul PDL Ştefan Bucur Stoica, fost consilier judeţean în cadrul CJ Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, şi calitatea de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003 după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a declarat incompatibil.

Carmen MATEI

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: agenţia naţională de integritate, senatorul pnl daniel akos mora, deputatul pdl Ştefan stoica, alin george stoica craiova

Leave a Reply


Current month ye@r day *