Declarație politică – Fifor Mihai Viorel (PSD)

12/02/2015 10:11 am0 comments

mihai fiforRecent, Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană (CE) au propus Guvernului Ponta două măsuri fără precedent în domeniul energetic, considerate a fi ‘prea abrupte’ de domnul prim-ministru, fapt pentru care, actuala misiune de evaluare nu a fost finalizată prin acord.

Cele două aspecte care au stârnit controverse fac referire pe de-o parte la creșterea prețului la gaze pentru populație și centralele de energie termică (CET—uri), de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh iar pe de altă parte la restructurările masive în Complexul Energetic Oltenia respectiv Complexul Energetic Hunedoara, ce sunt dorite în ceea ce privește viitorul industriei bazate pe prelucrarea cărbunelui.
Pe baza acestor considerente, premierul Victor Ponta, a respins propunerile experților delegați, pentru faptul că măsurile nu dovedesc’ sustenabilitate’ și mai mult decât atât, pentru faptul că ‘pe termen mediu și lung, astfel de măsuri ar conduce la dispariția unei industrii care pentru țara noastră constituie un domeniu strategic din punct de vedere al securității naționale’.
Consider că o economie performantă, stabilă și dinamică din punct de vedere al adaptării la cerințele europene în domeniul energiei, trebuie să reprezinte un pilon important al securității naționale, astfel încât să se asigure cetățenilor prosperitate și siguranță permanentă.
Așa cum este se precizează în ‘Strategia Națională de Securitate’, un rol important în garantarea securității naționale este atribuit securității energetice atât prin ‘optimizarea structurii consumului de resurse energetice primare cât și prin creșterea eficienței energetice’. Însă aici apare piedică: nu se realizează o distincție clară între ‘sustenabilitate’ și ‘eficiență energetică’. În cele mai multe situații, sustenabilitatea energetică presupune 99% reducerea costurilor și 1% reducerea impactului asupra mediului. Acel 1% este decisiv, deoarece eficiența energetică nu face nimic pentru mediu, deoarece aceasta echivalează cu o profitabilitate mai mare. Profitabilitatea crescută duce la creștere necesarului de energie, încurajând astfel importurile, în condițiile actualei economii, situația fiind deloc convenabilă pentru țara noastră.
Astfel se ridică o serie de întrebări: oare au fost bune intențiile FMI pentru țara noastră, în domeniul energetic ? Ideea de sustenabilitate energetică a României, a fost raportată corect la contextul economic prezent ? Au fost luați în considerare toți actorii/ stakeholderii implicați în acest domeniu atunci când au fost formulate respectivele măsuri?
În final, susțin ideea fostului ambasador al SUA la București, Excelența Sa Nicholas F. Taubman, care apreciază că România poate deveni un ‘centru de putere’ și ‘o voce cu impact’ în U.E. doar dacă se dezvoltă pe baza domeniilor strategice, precum cel energetic. Teza este simplă: ‘aurul și energia sunt două mărfuri dorite pe plan mondial. Oferă-le la vânzare și cumpărătorii vor veni’. Țara noastră prezintă un potențial energetic uriaș, dar, din păcate, neexploatat la adevărata lui capacitate. Când vom învăța să prețuim cu adevărat acest potențial, cu siguranță vom depăși orice barieră!

 

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: fifor mihai viorel, psd

Leave a Reply


Current month ye@r day *