Declarație politică – Fifor Mihai Viorel (PSD)

10/06/2015 1:47 pm0 comments

mihai fiforSenator FIFOR MIHAI VIOREL Circumscripția electorală: Nr. 17, Dolj

Colegiul electoral: Nr.2, Craiova
Grupul parlamentar PSD
Ședința Senatului din data de: 10 iunie 2015
Titlul declarației politice:
Strategia energetică a României

Stimați colegi,

România nu are încă o strategie energetică. Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri a promis că vom avea documentul în acest an. La o ședință a Comisiei pentru transporturi și energie desfășurată în lună martie domnul Ministru a declarat că viitoarea strategie din domeniul energiei va fi centrată pe conceptul de securitate energetică și ar putea fi finalizată în septembrie sau octombrie. La o conferință Ministrul a spus că ‘nici la nivelul Uniunii Europene încă nu este clară direcția comună în acest domeniu’. Încă de anul trecut a fost prezentată o parte din viitoarea strategie energetică. Este bine că avem un început. Dar degeaba începem, dacă nu terminăm !
Ne aflăm la începutul lunii iunie și nu se pot observa evoluții pozitive în ceea ce privește realizarea acestei Strategii.Suntem parte a Uniunii Europene, implicit vom fi parte a Uniunii Energetice. Cât de bine vor fi reprezentate interesele noastre în Uniunea Energetică ? Trebuie să avem o voce puternică pentru că nu multe țări au resursele și tehnologia noastră. România a avut și poate avea autonomie pe termen lung. Trebuie să evidențiem: independența energetică a României, necesitatea dezvoltării unei piețe interne a energiei eficiente, care să asigure creștere economică, locuri de muncă și să atragă investiții. Trebuie să punem accent pe  valorificarea resurselor energetice autohtone — potențialul din Marea Neagră, de exemplu, necesitatea finanțărilor comunitare pentru proiecte locale, importanța obținerii sprijinului politic și financiar pentru proiecte energetice care vizează regiuni vulnerabile ale Europei, pentru Centrul și Sud-Estul Europei. În aceste condiții, statele membre trebuie încurajate în a-și alege mixul energetic. România trebuie să se refere inclusiv la menținerea posibilității de utilizare a energiei nucleare având în vedere rolul acesteia pentru reducerea  emisiilor de gaze cu efect de seră și de consolidare a securității energetice.
În altă ordine de idei, se pune întrebarea: ce facem cu oamenii care lucrează în domeniul energetic ? De la Complexul Energetic Oltenia, spre exemplu, în acest an vor fi disponibilizați 2.133 angajați. Aceștia vor primi plăți compensatorii în valoare totală de 12,6 milioane de lei sub forma unui venit lunar de completare, în baza unei hotărâri aprobate de Guvern.
Conform declarațiilor oficiale, motivul care a dus la necesitatea disponibilizării de personal este eficientizarea activității acestei societăți, în viitorul apropiat nefiind premise pentru creșterea veniturilor la un nivel care să poată susține actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor în vederea redresării activității.
‘Complexul Energetic Oltenia trebuie să implementeze un program de restructurare și reorganizare care presupune menținerea în funcțiune doar a capacităților de producție eficiente și redimensionarea numărului de personal în funcție de necesarul care să asigure funcționarea în siguranță a capacităților menținute în funcțiune’.
După disponibilizări și după plată compensatorie, care va fi pâinea pe care o vor mânca foștii muncitori de la Complexul Energetic Oltenia ? Vor fi reintegrați la alt loc de muncă ? S-a creionat un plan, o strategie pentru ca ei și familiilor lor să nu resimtă financiar problemele apărute ? Sunt întrebări la care trebuie să reflectăm și să găsim rapid soluții. Solicit public ministerului de resort să găsească o cale pentru rezolvarea problemelor socio-economice ce se vor ivi odată cu aceste disponibilizări.

Vă mulțumesc,
Mihai Viorel FIFOR
Senator PSD

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: fifor mihai viorel (psd)

Leave a Reply


Current month ye@r day *