Creţu şi Vălean, vicepreşedinţi ai PE din partea României

02/07/2014 6:53 pm0 comments

parlamentul_europeanCorina Creţu din partea social-democraţilor europeni (Grupul S&D) şi Adina Vălean, din partea popularilor (Grupul PPE), îl vor seconda pe germanul Martin Schulz, care a fost ales în funcția de Președinte al Parlamentului European, pentru un nou mandat de doi ani și jumătate. Deputatul german în vârstă de 58 de ani va conduce Parlamentul până în ianuarie 2017. El a câștigat cu 409 voturi din 612 valabil exprimate în primul tur.
Creţu şi Vălean au fost votate de asemenea de către deputaţii europeni să facă parte din cei 14 vicepreşedinţi ai forului legislativ european, desemnarea prin vot a acestora având loc în cursul după amiezii, după ce dimineaţă a avut loc votul pentru  funcţia de preşedinte al Parlamentului European. Schultz a fost susţinut de Partidul Social-Democrat german, de grupul socialiştilor europeni din PE, dar și de cancelarul creștin-democrat Angela Merkel şi este pentru prima dată în istoria PE când un deputat european este reales în această funcţie.
Amintim că, săptămâna trecută, popularii și social-democrații europeni au convenit din nou să-și împartă președinția Parlamentului European, astfel că în primii doi ani și jumătate acest post va fi deținut de un reprezentant al grupului social-democrat, iar a doua parte a mandatului, ce va începe în ianuarie 2017, va reveni PPE.
În discurs său susținut în plenul PE de la Strasbourg, imediat după vot, Martin Schulz a spus: ”Este o onoare extraordinară să fiu primul Președinte reales al Parlamentului European. Îmi voi lua rolul în serios, pentru că noi suntem în centrul democrației europene, având sarcina de a adopta legislația și de a urmări implementarea ei. Majoritatea deputaților din această Cameră au ajuns la concluzia că Președinte al Comisiei Europene trebuie să devină candidatul aflat pe primul loc în alegerile europene și astfel un cuvânt german – Spitzenkandidat – a intrat și în alte limbi europene.” Martin Schulz a subliniat că deputații ar trebui ”să aibă în vedere ca oamenii care fac comerț cu UE să respecte statul de drept, nu regula celui mai puternic. Dacă UE își va proteja cetățenii, vom recâștiga încrederea lor, indiferent de originea și sexul lor. Regula respectului și demnitatea umană ar trebui să fie principiile care să ne ghideze în tot ceea ce facem, iar o majoritate covârșitoare din această adunare parlamentară va respecta aceste lucruri. Să trecem la treabă și să avem o dezbatere constructivă!”
Conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European, pentru a fi ales Președinte sau vicepreşedinte, un candidat trebuie să obțină o majoritate absolută din voturile valabil exprimate, adică 50% plus 1. Buletinele anulate sau albe nu sunt luate în calcul pentru majoritatea necesară.

Carmen DINU

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: corina cretu, vicepresedinti pe, adina valean

Leave a Reply


Current month ye@r day *