Complexul Energetic Craiova solicită insolvenţa SC Termo Craiova SRL

29/01/2015 11:26 pm0 comments

20150129_115843Complexul Energetic Oltenia a solicitat în instanţă insolvenţa SC Termo Craiova SRL, fosta regie de Termoficare din Craiova, societate a CL Craiova care distribuie agentul termic în sistem centralizat şi care a acumulat datorii şi penalităţi de peste 50 milioane de euro către CEO.
 Anunţul a fost făcut joi de către consilierul independent Ionel Pană şi de către consilierul PNL Dan Cherciu care au acuzat conducerea SC Termo Craiova SRL de lipsă de transparenţă în activitate şi au solicitat conducerii să prezinte un raport al achiziţiilor şi plăţilor efectuate în ultimii patru ani, afirmând că în ciudat faptului că au scăzut creanţele pe care le are de încasat de la populaţie şi de la agenţii economici, datoriile au crescut.
 „Nu trebuie să trecem foarte uşor cu vederea peste ceea ce se întâmplă cu societatea Termo Craiova SRL. Până anul trecut costul de livrare a energiei termice practicat de Termo Craiova era de 253,72 lei/gigacal la punctele termice PT şi de 335 lei/gigacal în centralele termice CT. Populaţia plătea, aşa cum am hotărât în 2012, 220,5 lei/gigacal, pentru că diferenţa de preţ este acoperită de subvenţia de la bugetul local. Mă întreb cât putem să mai suportăm această subvenţie de la bugetul local? (…)La SC Termo Craiova SRL nu se iau în calcul pierderile pe care le are societatea le are care nu sunt recunoscute de ANRE şi pe care, printr-o hotărâre de CL, le-am adoptat undeva la 22-25%. Nu au fost recunoscute şi toate aceste chestiuni au făcut ca la ora actuală SC Termo Craiova SRL să aibă o situaţie financiară catastrofală. În această lună Complexul Energetic Oltenia a înaintate un act oficial în instanţă prin care cere insolvenţa SC Termo Craiova SRL”, a spus Pană.
 La rândul său, consilierul PNL Dan Cherciu a afirmat că SC Termo SRL Craiova încasează bani de la populaţie, însă se constată creşterea dramatică a datoriilor şi a pierderilor în condiţiile în care creanţele s-au redus afirmând că are informaţii că societatea CL a achiziţionat în ultima perioadă bunuri şi servicii la preţuri cu mult peste preţul pieţei. „Deci noi suntem în situaţia în care am încasat mai bine şi cu toate acestea datoriile au continuat să crească. Unul dintre motivele pentru care Complexul Energetic solicită insolvenţa este şi faptul că inclusiv ei au constat acest lucru şi au calificat ca rea voinţă, adică în continuare societatea încasează, dar nu plăteşte datoriile şi a trecut la acest gest extrem. Fără să ai mari cunoştinţe financiare, un astfel de fenomen este posibil într-un singur fel în sensul că banii în loc să se ducă către creditorul principal pleacă în alte direcţii”, a spus Cherciu . Părerea mea este că societatea şi-a mărit achiziţiile de bunuri şi servicii de la terţi cărora le-a plătit le-a plătit facturile or acest fenomen nu este normal, pentru că trebuie să plăteşti creditorii în ordinea vechimii, pentru că ai tot interesul să stingi din datorii pentru ca şi penalităţile să scadă, dar lucrul acest nu se întâmplă”, a afirmat Cherciu.
Consilierul PNL a solicitat ca în perioada următoare în faţa fie a comisiilor de specialitate – comisia economică şi juridică din CL – actualul management să vină să prezinte un raport asupra a ceea ce se întâmplă în companie. „Acest raport solicit să includă şi date concrete precum lista achiziţiilor din ultimii patru ani, care depăşesc 10.000 lei/factură cu prezentarea furnizorilor şi cu un raport privind oportunitatea şi efectul economic al acestor achiziţii. De asemenea, în raport vreau să se precizeze salariul managerilor şi celorlalte cadre de conducere pe ultimii patru ani, pentru că am informaţii din interiorul companiei că un fost manager a avut un salariu lunar de 18.000 lei. Este o informaţie care trebuie verificată pentru a evita orice dubii, pentru că este o companie care lucrează pe bani publici şi trebuie cunoscută evoluţia salariilor tuturor celor care asigură conducerea în ultimii patru ani a acestei societăţi. Am precizat că vreau şi lista de achiziţii, pentru că, tot conform unor informaţii pe care le am, s-au achiziţionat camere video la preţ care depăşeşte de câteva ori valorile pieţei, s-a asfaltat curtea interioară la un preţ la care se putea pune parchet, s-a achiziţionat masiv ţeavă pentru reparaţii şi doresc să ştiu preţul de achiziţie, preţul pieţei, şi evident firmele care au furnizat aceste articole”, a solicitat consilierul PNL în plenul CL Craiova.
 Dan Cherciu a solicitat şi o anchetă internă pe motiv că în contul sindicatului s-ar fi virat sume de bani pentru copiii membrilor de sindicat al căror număr ar fi mai mult decât dublu cât este în realitate. „Acest număr de copii a fost întotdeauna luat ca atare de către conducere şi informaţiile mele sunt că s-au virat în conturile sindicatului bani pentru sute de copii – nu înţeleg motivul pentru care sindicatul beneficiază de această bună voinţă din partea conducerii, evident putem presupune că s-a dorit câştigarea bunăvoinţei dânşilor -  deşi numărul de copii este mai mult decât dublu faţă de numărul de copii al salariaţilor. Solicit tuturor consilierilor să sprijine acest demers pentru a ni se prezenta acest raport, pentru că altfel vom fi într-o situaţie de-a dreptul penibilă, în februarie este posibil să se accepte insolvenţa, va fi numit un judecător sindic, iar noi, CL Craiova, proprietarul acestei companii, habar nu avem de ce s-a întâmplat acolo, pe ce s-au dus banii, ce salarii s-au plătit. Pentru că dacă se confirmă informaţiile pe care le am, situaţia este destul de gravă”, a mai afirmat consilierul PNL.

Carmen MATEI

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: termo craiova srl insolventa, ceo, dan cherciu, cl craiova, judecator sindic termo craiova, ionel pana, sc termo craiova srl insolventa, termo craiova srl, insolventa

Leave a Reply


Current month ye@r day *