Biserica “Sfântul Nicolae” – Dorobănția din Craiova a fost restaurată

04/11/2014 11:39 am0 comments

Lucrările de restaurare ale Bisericii “Sfântul Nicolae” – Dorobănţia din Craiova au ajuns la final. Cu acest prilej, sfântul locaș a găzduit o masă rotundă care a avut ca obiectiv prezentarea rezultatelor proiectului cu finanţare europeană, „Consolidare-restaurare şi valorificare turistică, Biserica Sfântul Nicolae-Dorobănţia”.

Masa rotunda 1

Proiectul a fost realizat prin Programul Operaţional – Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 5, Dezvoltarea Durabilă şi Promovarea Turismului. În cadrul evenimentului a fost organizată şi o expoziţie cu obiecte de patrimoniu (artă sacră), care vor face parte din exponatele muzeului parohial ce se află în curs de amenajare. Au fost prezenţi membri echipei de proiect (arhitect, pictor, diriginte de şantier etc.), reprezentanţi ai factorilor de decizie la nivel local şi judeţean, membri ai Consiliului parohial, reprezentanţi ai mass media precum şi alte persoane interesate de valoarea religioasă, istorică şi artistică a sfântului locaş. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa chiriarhului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, cu a cărui binecuvântare şi purtare de grijă au fost executate în ultimii ani lucrări complexe de restaurare şi renovare a acestei biserici.

Biserica Sf Nicolae DorobantiaDupă cum a informat, în cadrul întrunirii, părintele prof. Gheorghe Zamfir, parohul sfântului locaş şi coordonatorul lucrărilor, în cadrul proiectului au fost efectuate subzidiri pe toată suprafaţa fundaţiei, s-au turnat stâlpi de susţinere şi centuri de beton armat, s-au refăcut zidurile, bolţile şi turlele, s-a refăcut în întregime acoperişul, tencuielile interioare şi exterioare şi s-a repictat în tehnica fresco, în stil brâncovenesc, de către pictorul restaurator Cătălin Palamariu din Bucureşti. De asemenea, s-a construit o clopotniţă şi o împrejmuire nouă şi s-a amenajat peisagistic întreaga zonă exterioară. „Biserica arată acum ca o mireasă, o construcţie ce va dăinui peste ani, un lucru durabil pentru că tot ce s-a făcut aici s-a realizat cu multă osteneală, competenţă şi mai ales cu multă credinţă în Dumnezeu. O lucrare nu uşor de realizat, având în vedere starea precară în care se afla, o biserică afectată grav de toate cutremurele din ultimele două secole şi reparată întotdeauna superficial”, a precizat părintele Silviu Ciocşan, coordonatorul Biroului Proiecte din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. (S.M.)

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: biserica “sfântul nicolae”, proiecte de biserici, craiova, dorobănția

Leave a Reply


Current month ye@r day *