Are cuvântul…

CONSTANTIN BADEA
                                                                                      Despre ecologie
Din anii mei de agrepresist-rompresist „cu pumnu’n gură” (atunci ca şi azi, nu reuşesc să găsesc decât, rar, câte o mică fisură în „zidul tăcerii” (care, el, nu s-a prăbuşit, dimpotrivă, a fost ridicat şi mai sus – cu bani!) pentru a pune în circulaţie publică informaţia de presă pe care şansa mi-a adus-o în cale), mi-aduc aminte o întâmplare pe această tema: într-o zi, am tradus un extras (difuzat, cred, de AP) dintr-un editorial din „The Washinton Post”. Care arăta că, în condiţiile în care cea mai mare parte a pământului agricol în USA este în mâinile agrobisnisului ( nu ale fermierilor individuali, cum fantazează bucolic unii pe la noi) fermierii (ţăranii, cum ar fi) sunt doar arendaşi, nu proprietari. Muncesc pamantul, cum se zice la noi, în parte. Luând credite. Trebuind, potrivit sistemului american, să scoată maximum de profit din pământ, îl forţează cu chimicale (îngrăşăminte, insecticide, ierbicide…), ca să scoată recolte mari de 7-10 tone şi peste la hectar. Şi, arăta influentul cotidian american, după cinci-şase ani, acel pământ este secătuit. Cel puţin 50 de ani nu se mai poate scoate nimic de pe el. Până acum, zicea ziarul, asta a mers. Pentru că, fiind mult pământ încă nedesţelenit, se mutau alături. Dar, cum totul are un sfârşit, şi acest pământ a început să se termine – avertiza „Washington Post”.
Şefilor mei le-a scăpat: era o critică anticapalistă. Un om cuminte, care lucra atunci la „Scânteia”, dl Nicolae C. Lupu, l-a introdus în pagina externă. Era tocmai prin anii ’80 când Ceauşescu forţa în neştire agricultura pentru a achita datoriile contractate la Occident, cu sfatul consilierilor…! Cineva insa, nu ştiu cine (din conducerea „Scânteii”, de la secţia de presă a CC?) a hotărât, în ultima clipă, scoaterea din pagină a extrasului.
Acest mod de forţare a naturii de către „demiurgii” înverşunaţi în a „demitiza” lumea rurală, agricultura, ţărănimea, în a „stăpâni” ei natura, a bântuit pe tot Globul: şi acolo unde domneşte capitalismul şi acolo unde a făcut ravagii comunismul – ideologii surori, născute ambele din trunchiul conceptual al sălbaticei şi sângeroasei revoluţii franceze – care a triumfat definitiv prin masacrarea a cel putin 200.000 de ţărani în Vandeea. Numai că, în capitalism, care este mult mai eficient (nu!?) decât comunismul, forţarea naturii a reuşit, sub unele aspecte, şi mai „bine”.
Pământul este materie vie, organică. El nu este materie inertă, de prelucrat industrial. Ţăranul de dinainte de Vandeea era el însuşi un om integrat în natură, făcea parte din lanţul sacru al fiinţelor şi plantelor.
Forţarea pamantului de către „supermanul” fără Dumnezeu, desacralizarea lui n-au avut drept consecinţă doar secătuirea unor suprafeţe anume de terenuri, ci, prin intervenţia nesăbuită în ciclurile şi lanţurile ecologice, la dereglarea tuturor lanţurilor vii. Şi – împreună cu industrializarea, cu despăduririle devastatoare şi iresponsabile, înmulţirea populaţiei Globului – a dus la dereglarea întregului ecosistem, la modificare climei terestre.
De pildă, o altă criză contemporană din acest domeniu, tratată în băşcălie de presa occidentală – şi preluată şi de presa noastră de papagali – ca „boala vacii nebune”, de fapt, este Encefalopatia Bovină Spongiformă. „Boala vacii nebune este o dovadă a înspăimântătoarei aroganţe a ştiinţei agricole occidentale a secolului XX, ce se bazează pe concepţia că agronomia poate domina natura” scria, in ziarul britanic „The Guardian”, Patrick Holden, preşedinte al Asociaţiei Solului din Marea Britanie. La rândul său, Hellen Brown, preşedintă a asociaţiei Fermierii Britanici pentru Agricultură Organică, spune, potrivit Reuter’s că: „Fermierii au fost formaţi ca să gândească ca businessmeni, nu ca păstrători („custodians” – în textul original englez – n.r.) ai pământului. Când eram la universitate, tot ce ne învăţau erau chimicalele (adică îngrăşăminte, ierbicide, pesticide etc.). Nu ne predau nimic despre refacerea şi menţinerea solului. Ea menţionează în context că agricultura organică, pe care o practică ferma sa de 526 hectare din Anglia, este azi foarte profitabilă. În Statele Unite, potrivit Reuter’s, Institutul de Comerţ Alimentar a constatat că 42 la sută din principalele reţele de supermagazine alimentare vând azi produse de acest fel şi că, anul trecut, vânzările de alimente organice au atins 7,6 miliarde dolari”. Bogaţii, deci, se hrănesc cu ce trebuie!
La rândul său, „Le Monde Diplomatique”, una dintre cele mai serioase, consistente şi instructive publicaţii din tot Occidentul, chiar dacă global eu nu îmbrăţişez panşantul ei marxizant, publica, sub titlul „Nebunia Vacilor – nebunia oamenilor”, două pagini cu totul remarcabile. Din care mă opresc doar la câteva idei: (…)

     Pentru a citi articolul in extenso descarca-l acum ca .pdf.

Clic drept si Save as… pe linkul de mai jos:

Clic aici !

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz