135 de ani de la înfiinţarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova

03/04/2015 3:28 pm0 comments

 

Cadre militare în activitate, rezervă şi retragere, oficialităţi ai administraţiei publice locale au participat, vineri, la ceremonialul militar şi religios al Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din Craiova, supranumit şi „Scorpionii Roşii” prilejuită de aniversarea a 135 de ani de la înfiinţare. 

3

„Am onoarea să fiu gazda acestui eveniment prilejuit de împlinirea a 135 de ani de la înfiinţarea unităţii. (…)Să ne aducem aminte pentru câteva momente minte de toţi cei care din 1880 încoace şi-au jertfit viaţa, şi-au sacrificat familiile pentru această unitate, pentru armata română şi pentru ţară. Ne străduim în continuare să fim la înălţimea acestor înaintaşi care de-a lungul timpului au participat la cele două războaie mondiale, la 13 din misiunile Armatei României peste hotare”, a spus comandantul Batalionului „Neagoe Basarab”, lt.col.Dan Ionescu.
Scorpionii Roşii au ţinut un moment de reculegere în memoria colegilor lor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii sau în ţară.

11032111_763397570447750_1624897890_oLa ceremonial au luat parte şi prefectul judeţului Dolj, Nicoale Sorin Răducan, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu, care le-au transmis militarilor craioveni mesaje de felicitare pentru misiunile îndeplinite.

„În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, sunt deosebit de onorat să particip la acest moment aniversar prilejuit de împlinirea a 135 de ani de la înfiinţarea unităţii dumneavoastră, o unitate de elită a Armatei Române.
De-a lungul acestor ani, înaintaşii dumneavoastră au luptat pentru independenţa statului român şi în cele două războaie mondiale, au dat dovadă de curaj şi spirit de sacrificiu pentru ţară.
Începând cu anul 1995, această unitate a Armatei Române a participat în numeroase operaţii în sprijinul păcii pe trei continente – Europa, Asia şi Africa – în care v-aţi remarcat prin gradul înalt de pregătire şi profesionalism.11088082_763397677114406_1573965950_o
În cadrul acestor misiuni, din păcate, militarii olteni au căzut la datorie şi avem veşnică recunoştinţă pentru ei şi un respect deosebit pentru cei răniţi şi familiile lor.
Faptul că de fiecare dată v-aţi făcut datoria acolo unde a fost nevoie de dumneavoastră, v-a adus recunoştinţa Guvernului României, conducerii Armatei Române şi a aliaţilor noştri din Nato.
Această unitate de elită condusă de bravi comandanţi, a fost şi va rămâne o pepinieră de cadre de conducere ale Armatei Române, iar un exemplu elocvent este faptul că actualul şef al Statului Major General este domnul general locotenent Nicolae Ciucă, cel care a fost comandantul dumneavoastră în numeroase misiuni internaţionale.
Aveţi o misiune importantă de a duce mai departe tradiţia de luptă a acestei unităţi, de a dovedi că ostaşii din această zonă a ţării sunt printre cei mai viteji şi bine pregătiţi.
În final, în numele Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj vă asigur de întreg sprijinul meu, vă felicit şi vă doresc multe realizări şi împliniri, atât pe plan profesional cât şi personal. La mulţi ani, dragi Scorpioni Roşii!”, a spus prefectul 11090467_763397657114408_465242917_ojudețului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.

„Profesioniști desăvârșiți, ați făcut pe deplin dovada curajului, a pregătirii ireproșabile și a responsabilității în numeroase misiuni internaționale. Distincțiile care astăzi cinstesc drapelul de luptă al «Scorpionilor Roșii» vorbesc despre prestigiul pe care l-ați cucerit în teatrele de operații, pentru batalionul dumneavoastră, dar și pentru întreaga armată.
În orice loc în care ați fost chemați, în Angola, Albania și Kosovo, în Irak și Afganistan, v-ați îndeplinit datoria sub semnul excelenței și de fiecare dată v-ați ridicat la înălțimea devizei ce vă stă înscrisă pe blazon: «Întotdeauna glorioși»”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

 

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • StumbleUpon
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
Tags: batalionul 26 infanterie „neagoe basarab” din craiova, scorpionii rosii sarbatoresc azi, scorpionii roșii

Leave a Reply


Current month ye@r day *